TV Programma: "De 12e provincie" Eerste serie

In de eerste uitzending gaat hij op stap met sportverslaggever Evert Ten Napel. Hij haalt Evert op bij Studio Sport op het mediapark in Hilversum. Daar krijgt hij een kijkje achter de schermen van Studio Sport en gaat vervolgens met zijn gast de provincie in naar Biddinghuizen naar het politie testcentrum. Daar krijgt zowel Klaas als zijn gast Evert Ten Napel van een politieman behendigheidslessen op een motor. Een slipcursus wordt gevolgd op het ANWB testcircuit eveneens in Biddinghuizen. Het programma wordt afgesloten met opnamen van een eredivisie basketbalwedstrijd in Almere.

De gast in de tweede aflevering is Peter R. de Vries. Het programma start in Amsterdam bij de Heining in het Westelijke Havengebied. Daar staat de loods nog waarin eind 1983 biermagnaat Heineken en zijn chauffeur Doderer door hun ontvoerders werden vastgehouden. Voor Klaas was de ontvoering van Heineken en Doderer zijn eerste grote zaak als politiewoordvoerder. Peter R. de Vries was toen verslaggever bij het dagblad De Telegraaf en hij schreef en volgde deze ontvoeringszaak. Deze ontvoeringszaak en de contacten met de ontvoerders lopen als een rode draad door de carrière van Peter. Hij was het ook die de gevluchte ontvoerder Frans Meijer in Paraguay opspoorde. Deze Meijer zit daar nu vast en wordt zo goed als zeker aan Nederland uitgeleverd om de rest van zijn straf alsnog uit te zitten. Klaas en Peter zijn met de oude mercedes naar het Golf- en schietsportcentrum Dorhout Mees gereden. Hier hebben ze een onderlinge wedstrijd kleiduifschieten gehouden. De laatste activiteit met Peter was het catamaranzeilen bij de jachthaven Marina in Almere Muiderzand. Remco Kenbeek en Herwin van der Kamp, twee topzeilers, brachten Peter de kneepjes van het Catamaranzeilen bij.

De derde gast is Catherine Keijl. Met de mercedes wordt Catherine opgepikt bij haar woning in Naarden. Catherine, van de overbekende talkshow die ook haar naam draagt, krijgt skilessen in het recreatiecentrum Riviera in Biddinghuizen. Een mooie baan met echte sneeuw. Buiten is het bijna 30 graden, binnen is het 5 graden onder nul. Catherine vertelt over het stopzetten van haar toch zeer succesvolle talkshow. De kijkcijfers waren prima en toch, RTL 4 verlengde het contract met Catherine niet. Wel zijn de herhalingen van haar show tot het einde van het jaar te volgen. Met de auto rijden Catherine en Klaas door het soms vlakke, dan weer bosrijke Flevoland naar het Muiderzand in Almere waar kunstenaars uit binnen- en buitenland met zand de mooiste sprookjes figuren maken. Ook toekomstig koningin Maxima en toekomstig koning Willem Alexander zijn door de kunstenaars van en uit zand geboetseerd en gecreëerd. Catherine en Klaas moeten ook zelf een kunstwerk van zand maken. Zij krijgen aanwijzingen van de woordvoerster van Sand Sculpture Angelique Werner. Of dat helemaal gelukt is, is te zien in het programma met Catherine Keijl. In elk geval maakte Catherine van Klaas een gespleten persoonlijkheid.

De vierde gast is componist, arrangeur, entertainer Tonny Eijk, oftewel Teun Eijk. Wat heeft die man allemaal niet gedaan. Opgetreden met nationale en internationale sterren. Samen met zijn tweelingzus startte hij op de accordeon. Wij werden bij Tonny thuis ontvangen. In zijn werkkamer, waar hij vele arrangementen en composities heeft gemaakt, hangt aan de muur een stuk muzikale geschiedenis die zijn weerga bijna niet kent. Foto's van optredens met de grote artiesten van deze aarde, gouden platen, optredens bij Heck in Amsterdam. Dat zijn fantastische beelden geworden. De uitermate sympathieke en vriendelijke Tonny Eijk vertelt over zijn carrière en over de mensen die hij ontmoet heeft. Tonny is bijna een Fransoos, hij kan lyrisch over Frankrijk vertellen en over de prachtige en heerlijke Franse wijnen. Met Tonny zijn wij dan ook gegaan naar de wijnproeverij Meron BCL in Almere aan de Kweekgrasstraat. Niet alleen even de mond beroeren en weer uitspugen, maar eigenaar Harry van den Dungen laat ons echt van de mooiste wijnen genieten. De wijnen worden in het laboratorium van Meron BCL getest. Dit is uniek in de wereld. Van de wijnproeverij naar de reddingsbrigade van Almere in Almere-Haven. Met een snelle, zeer moderne boot, demonstreerden de leden van de reddingsbrigade hoe ze dagelijks voor de veiligheid op het water zorgen. Tijdens en scherpe bocht met de snelle boot valt Klaas over boord en wordt gered door de ervaren krachten van de Almeerse reddingsbrigade. Dat leverde mooie en spectaculaire beelden op.

De vijfde gast is Harmen Roeland, ook wel het gezicht van het NOS journaal genoemd. Harmen is nu niet meer in beeld te zien, hij is eindredacteur van de ochtendjournaals. Klaas krijgt bij het journaal een kijkje achter de schermen. Hoe komt het journaal tot stand? Wie beslist over de onderwerpen? Hoe komen de berichten uit het buitenland binnen? In wat voor decor staat de journaaldesk. Het is allemaal in het programma te zien. Geen zee ging Harmen Roeland te hoog. Storm, hoog water, rampen, de elfstedentocht, Sail Amsterdam, ja waar was Harmen niet bij. Waar hij ook altijd graag kwam was op het mooie oude Urk. Ook deze schilderachtige plaats ligt in de provincie Flevoland. Daar zijn Harmen en Klaas aanwezig op het moment dat de palingvissers met hun vangst aan de wal komen. Op de palingafslag kopen zij paling en gaan daar mee naar de palingrokerij. Zij moeten zelf de paling schoonmaken, waarna de paling wordt gerookt. In het restaurant boven de palingafslag, met een bijzonder mooi uitzicht, worden de gerookte palingen opgegeten. Dan gaat het met de oude mercedes naar de zweefvliegclub Flevo in Biddinghuizen. Met moeite krijgt Klaas Harmen in het zweefvliegtuig. Geen zee ging hem te hoog, maar in een zweefvliegtuig, neen, daar wilde hij niet in. Uiteindelijk was hij toch over te halen. Mooie beelden zijn dat geworden. In het zweefvliegtuig waren camera's gemonteerd. Hoe het allemaal geworden is? Kijk naar de 12e provincie met Harmen Roeland.

De zesde en laatste gast is Tsjakkaa, oftewel Emile Ratelband. In de fraaie plaats Spakenburg zat hij op de wal te wachten. Klaas kwam met een boot van de Rederij Zuidwal, die op de terugweg onder zeil ging, vanaf de Eemhof naar Spakenburg. Van verre was hij al te horen. Op de kade had hij al diverse mensen om zich heen verzameld die hij op zijn wijze entertainde. Op de boot vanaf Spakenburg naar de Eemhof moesten Emile en Klaas van de eigenaar/schipper Jan van Twillert, in de touwen hangen en zeilen hijsen. Gelukkig was er nog wat wind en de zeilen bolden dan ook behoorlijk. Met de auto ging het richting Urk en vervolgens naar een windmolenpark in Espel. Wat is precies groene stroom? Hoeveel stroom levert zo'n windmolen, oftewel windturbine park? Vragen die in het programma door medewerkers van het energiebedrijf Essent worden beantwoord. Samen moeten ze tot in de bovenste koepel van de toren klimmen, maar liefst dertig meter hoog, langs een zeer smalle trap. Het zweet gutst dan ook van de gezichten. Ook in dit programma zit natuurlijk een spectaculaire activiteit: waterskiën. In Almere bij het Weerwater is een prachtige waterskibaan bij het waterskicentrum Lido van eigenaar Ben Cohen. Zowel Emile als Klaas hebben nooit eerder deze sport beoefend. Deze activiteit levert dan ook mooie beelden op. In het begin kunnen ze hooguit een vijftig meter op de ski's blijven staan om vervolgens met een snoekduik kopje onder te gaan. Maar na een paar lessen lukt het Emile om een hele ronde te skiën. Klaas weet uiteindelijk zich driekwart baan staande te houden, maar verdwijnt dan toch onder water.

Enkele foto's zijn te vinden in het foto album.


Terug