TELEVISIE PROGRAMMA
DE MEDIATOR


Een nieuw televisie programma op de regionale omroep Flevoland: De Mediator. In dit programma ga ik op bezoek bij Flevolanders die met elkaar een conflict hebben. Burenruzie, ruzie met de baas, ruzie in de familie, echtscheidingsperikelen, problemen met een bedrijf, consumentenzaken, kortom conflicten. De vraag is natuurlijk, waarom worden die conflicten niet gewoon opgelost? Waarom gaan mensen niet gewoon met elkaar praten, met elkaar communiceren. Het blijkt dat mensen daarbij steuntje in de rug nodig hebben. Iemand die er voor zorgt dat er weer open gecommuniceerd wordt.

Het conflict kan in veel gevallen natuurlijk ook juridisch worden opgelost. Een uitspraak van de rechter misschien? Maar is dat de oplossing? Soms wel. Alleen dan is er toch de één die verloren heeft en de ander die gewonnen heeft. Er is een andere oplossing. Met behulp van een mediator. Een man of een vrouw die daarvoor opgeleid en gecertificeerd is. Die kan er voor zorgen dat het gesprek tussen partijen weer op gang komt. Dat er weer gesproken wordt, dat er weer gecommuniceerd wordt.

En het conflict, dat lossen in principe de partijen zelf op. Samen zoeken ze naar een oplossing. En dat beetje hulp, om zo ver te komen dat je er samen uit wilt komen, wordt gegeven door de mediator. Elke week behandel ik een nieuwe zaak. Ik bezoek beide partijen, probeer het conflict boven water te krijgen. Waar is het begonnen? Hoe komt het dat het conflict geëscaleerd is? Waarom hebben ze niet met elkaar gesproken om het conflict uit de wereld te hebben. Kortom, ik maak het conflict duidelijk. Uiteraard probeer ik beide partijen zo ver te krijgen dat ze met elkaar om de tafel gaan zitten, met elkaar willen praten om zo samen een oplossing te gaan vinden.

Dan gaan ze in mediation onder leiding van een gecertificeerde mediator. Het gaat dan niet om winnen of verliezen, het gaat gewoon om de oplossing. Buren die weer met elkaar praten. Familieleden of vrienden die weer bij elkaar over de vloer komen. De ruzie met de baas die uit de wereld is geholpen. Het bedrijf dat zijn klant weer tevreden ziet binnenkomen. De producent van het programma is het Almeerse productiebedrijf ‘De Filmboulevard’. Het programma is te bereiken via info@defilmboulevard.nl. Een ieder, die aan dit programma wil meewerken, kan zich via de e-mail melden. Meer informatie is te vinden op www.detvmediator.nl

Seizoen 1
Aflevering 1: Tintorettopad
Aflevering 2: Twee keer internet, maar geen internet
Aflevering 3: Omgekapte conifeer
Aflevering 4: Ruzie op de werkvloer
Aflevering 5: Het stiefkindje van Almere
Aflevering 6: Door to door verkoop
Aflevering 7: De jaarafrekening
Aflevering 8: Scootmobiel
Aflevering 9: Skateleed
Aflevering 10: Kunst met een grote K
Aflevering 11: Skateleed II de Jop
Aflevering 12: De jacht
Aflevering 13: Terugblik
Aflevering 14: Scarlet en de storing
Aflevering 15: Shop or no shop
Aflevering 16: Ruzie in de buurt

Seizoen 2
Aflevering 17: Een eigen huis
Aflevering 18: Dakloos in Almere
Aflevering 19: Fraude?
Aflevering 20: Borreltjesbeleid
Aflevering 21: Collectief vervoer
Aflevering 22: Lelystad linedance - Almere coniferen
Aflevering 23: De mollen
Aflevering 24: Pleeggrootouders
Aflevering 25: Smartengeld - voetpad Purmur
Aflevering 26: Oplossingen
Aflevering 27: Terugblik seizoen 1
Aflevering 28: Terugblik seizoen 2

Terug