De tijd vliegt

De tijd vliegt… Vorige zomer, het was warm. Meerdere hittegolven vlak achter elkaar. Ik weet nog dat ik zonder colbertje voor de camera verscheen. Het waren de eerste opnames voor mijn toen nog nieuwe tv-programma “De Mediator”. Niet te geloven dat afgelopen zaterdag alweer de 17e aflevering uitgezonden is! Echt: de tijd vliegt. Zeker als je zoals ik het druk hebt met De Mediator.
Wat hebben we een verscheidenheid aan zaken behandeld, het afgelopen seizoen. Van consumentenproblemen tot burenruzies. Natuurlijk de coffeeshop in Lelystad. En niet te vergeten: de twee politiek leiders die in mediation een middel zagen om hun verstandhouding te verbeteren…

En dat betreft nog maar de zaken die uitgezonden zijn! Want niet ieder telefoontje naar de redactie leidde tot een aflevering van De Mediator. Soms kwam dat omdat iets geen “Mediator-probleem” was. Soms kwam het omdat de redactie zonder feitelijke mediation camera zaken opgelost kreeg. Tegenwoordig besteden we ook aandacht aan dat soort zaken, want niet iedere poging tot mediation is succesvol.
Dat het programma – dus mediation – voorziet in een behoefte is duidelijk. Dat komt niet omdat mediation wonderen doet. Wel is mediation een manier om bij elkaar te komen met als doel een probleem op te lossen. Met elkaar praten, dat is het sleutelwoord. En als er iets is dat ik in al die jaren bij de politie geleerd heb…

Maar hoeveel ervaring ik ook heb, ik verbaas me nog altijd. Natuurlijk, we zijn mensen, dus fouten maak je allemaal. Maar als je ziet hoeveel miscommunicatie er nog is! En nog altijd wil ik dan uitzoeken hoe iets zit. Helpen een probleem op te lossen.
Want vaker dan je denkt loopt het fout omdat mensen geen gehoor vinden. Er niet meer naar elkaar geluisterd wordt.
Je kunt bij een burenruzie naar de rechter stappen. Dat kun je ook doen bij een conflict met je werkgever. Stel dat je dan van de rechter 100% gelijk krijgt… Dan heb je natuurlijk wel een buurman of werkgever die nu pas echt boos is… Dat is niet handig. Tenzij je verhuist of een andere baan zoekt…

Dan kun je toch beter eerst proberen om het uit te praten? Om te garanderen dat het gesprek eerlijk verloopt, is er een neutrale gespreksleider. Een mediator. Die zorgt ervoor dat beide partijen hun zegje kunnen doen en vervolgens samen een oplossing zoeken. Ja, het klinkt ingewikkeld, een mediator en mediation. Maar het komt dus uiteindelijk gewoon neer op met elkaar praten onder leiding van een onafhankelijke derde…
Als het goed gaat, kunnen er afspraken gemaakt worden. Die afspraken worden op papier gezet. Met die afspraken wordt het probleem opgelost of wordt er een draagbare, leefbare situatie gecreëerd.

Afgelopen zaterdag was bijvoorbeeld te zien hoe ik meneer Wisman om de tafel probeerde te krijgen met Oost Flevoland Woondiensten en de gemeente Dronten. Dat is niet gelukt, maar wel is er zicht op een oplossing.
Evengoed blijft het jammer dat het zo lang geduurd heeft. Er zoveel tijd verloren is. En de tijd, die vliegt al zo! Dus waarom tijd verspillen aan een ruzie, conflict of meningsverschil. Je kunt toch beter je tijd besteden aan het oplossen van het probleem?
Ik ben dan ook benieuwd hoe het afloopt met het probleem waar ik nu mee bezig ben. We zitten midden in de opnames voor de aflevering van komend weekend. Ik ben benieuwd of het mij ook nu weer lukt om ze om de tafel te krijgen. Maar dat zullen we aanstaande zaterdag zien op Omroep Flevoland!