Inkijkje in onzichtbaar tv-werk

Mijn programma ‘De Mediator’ kost ontzettend veel voorbereidend werk. Veel meer dan mijn vorige programma ‘De 12e Provincie’. Het binnenhalen van bekende Nederlander was bij ‘De 12e Provincie’geen probleem. En activiteiten vinden? Medewerking krijgen? Ik hoefde bedrijven maar te bellen en ik hoorde “Fantastisch dat u bij ons langs komt!” Voor mooi weer spelen en het mooie plaatje stonden ze in de rij. Met ‘De Mediator’ is het totaal anders. Bij ‘De Mediator’ moeten we echt knokken om ze voor de camera te krijgen als het om het oplossen van een probleem gaat. Zelfs als ze alleen maar hoeven te communiceren zoals het hoort. Ik mag dan het gezicht van het programma zijn, maar ik heb een heel team om me heen. Dat team helpt mij bij voorbereidend werk. Wij krijgen veel telefoontjes, mailtjes en brieven van mensen die onze hulp inroepen.

Niet iedereen kan door ons geholpen worden, helaas. Niet omdat wij het niet willen, maar omdat de zaak zich niet leent voor mediation of televisie. Aan iedere zaak wordt een redacteur gekoppeld, die zich er in verdiept. Dan gaat zo’n redacteur op pad en vinden er voorgesprekken plaats. Hoe zit de zaak in elkaar? Wat hebben de twee partijen er zelf al aan gedaan? Hoe komt het dat er geen communicatie of een verstoorde relatie is? Soms worden door de redactie met een kleine camera de oproepen en verzoeken vastgelegd. Van elke zaak wordt een dossier aangelegd. Meestal wordt ook het Juridisch Loket ingeschakeld. Die deskundigheid benutten wij om zo goed mogelijk zaken op te lossen en dat in beeld te brengen.

Als het onderzoekswerk achter de rug is, wordt de zaak voorgelegd aan mij en producent Melvin Simons van de Filmboulevard. Als wij vervolgens besluiten de zaak daadwerkelijk aan te pakken begint het pas echt. Kei en keihard werken om de zaak rond te krijgen. Er worden vele telefoontjes gepleegd om de ‘tegenpartij’ te spreken en in mediation te krijgen, als het kan uiteraard. Veelal gaat het om een overheidsinstelling, maar ook wel om bedrijven of gewoon de buren.

Soms gaat het gemakkelijk. Neem nu de aflevering van afgelopen zaterdag over het borreltjesbeleid in het zorgcentrum De Kiekendief. Mijnheer Bosse had onze hulp ingeroepen. Deze rasechte Amsterdammer bleek zijn verhaal goed voor de camera te kunnen vertellen. Locatiemanager de heer Degenhart was onmiddellijk bereid in mediation te gaan met de heer Bosse. Dat ging gemakkelijk, maar helaas gaat het lang niet altijd zo. Vragen, masseren, weer opnieuw vragen en dan soms toch nog een afwijzing krijgen.

Bij de gemeente Almere is voorlichter Peter Spek altijd bereid om iets uit te zoeken. De juiste persoon er bij te halen of zelf voor camera het verhaal te doen. Helaas moet ik zeggen dat niet alle voorlichters in Flevoland als Peter Spek zijn . Ik ben zelf jaren voorlichter geweest, maar nu begin zelfs ik een beetje de pest aan sommige voorlichters te krijgen. Als voorlichter stond ik vierentwintig uur per dag paraat. Ik zei altijd “Kom maar langs!” Met ‘De Mediator’ maak ik nu voorlichters mee die volgens mij het echte vak van voorlichter nog moeten leren. En dat vak is: gewoon mensen te woord staan en zaken uitzoeken. Of is dat te moeilijk voor ze? Jammer, want juist voorlichters kunnen en moeten de gemeentes en provincies transparant maken.

Maar goed… Hebben wij uiteindelijk alle voorbereidende hobbels genomen, dan beginnen de opnames. Een hele club mensen komt daarvoor bij elkaar! De cameraman, geluidsman, regisseur, een lid van de redactie en de presentator. Op pad gaan is natuurlijk het leukste omdat je dan concreet het programma aan het maken bent. Wij merken hoe fijn de mensen het vinden dat wij aandacht schenken aan hun probleem. Dat ze gehoord worden en dat een club mensen bereid is alles uit de kast te halen om een oplossing te vinden. Het programma ‘De Mediator’ is fantastisch om te doen, zeker met zo’n inspirerende groep mensen om me heen. Maar het mooiste is dat wij hulp bieden aan mensen die zijn vastgelopen omdat ze de juiste weg niet weten. We oog hebben voor mensen die vermalen worden in onze ingewikkelde samenleving.