Klaas Wilting

Geboren op 15 februari 1943 in de gemeente Sleen (Drenthe)

Op 1 juli 1964 gestart als aspirant agent van politie in Amsterdam. Na 1 jaar politieschool bevorderd tot agent. Met 2 strepen op de mouw begon het echte politiewerk aan het politiebureau Leidseplein in Amsterdam. In dit bruisende uitgaanscentrum werd het politievak geleerd.

Na 5 jaar surveillance, lopend, fiets, in de auto, werd hij mentor aan het politieopleidingsposthuis in de Amsterdamse Linnaeusstraat. Hier leerde hij jonge politiemensen in de dagelijkse praktijk het politievak. Bekeuringen geven, onderzoeken van criminele feiten, aanrijdingen behandelen, crisisinterventie, zoals oplossen burenruzies, echtelijke twisten, vechtpartijen etcetera.

Naast politieman, schreef hij in zijn vrije tijd als correspondent voor 2 regionale dagbladen en later als freelancer voor het Noord-Hollands Dagblad. Hij berichtte over gemeenteraadsvergaderingen, sport, maar ook over ruilverkavelingen. Tevens schreef hij human interest verhalen. Kortom een breed scala aan activiteiten. Voor het Noord-Hollands Dagblad was hij jaren columnist en schreef ruim 400 columns.

In de avonduren (3 jaar) haalde hij het B-diploma, nodig voor een kaderfunctie. Na het behalen van dit diploma werd hij bevorderd tot brigadier van politie, ook wel wachtcommandant of groepscommandant genoemd. Ook gaf hij les in de vakken strafrecht, strafvordering, burgerlijkrecht en staatsinrichting en examineerde deze vakken.

In april 1980 werd hij, zonder vooroverleg of sollicitatie, overgeplaatst naar het Bureau Voorlichting van de Amsterdamse politie. Voorlichting stond bij de politie nog in de kinderschoenen. In 1984 werd hij projectleider voorlichting en publiciteit. Dit in het kader van de reorganisatie Amsterdamse politie; meer decentraal werken in districten en wijkteams.

Als projectleider maakte hij een voorlichtingsplan voor het totale korps. Als 1e de interne-communicatie, gevolgd door externe-communicatie. Belangrijkste onderdeel, communicatie met en naar de media.

Eén van de 1e grote zaken die hij als voorlichter/woordvoerder deed, was de ontvoeringszaak van biermagnaat Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. Dat was ook de 1e keer dat hij voor de camera stond; NOS journaal.

In 1987 werd hij hoofd voorlichting van de Amsterdamse politie en na reorganisatie, van het Korps Amsterdam-Amstelland; een korps met ruim 5000 medewerkers. Dit grootste korps van Nederland, was toen verdeeld in 8 districten en 32 wijkteams en was verantwoordelijk voor de politiezorg in Amsterdam, Amstelveen, Uithoorn, Diemen en Ouder Amstel. Voorlichting bleef centraal vanuit het bureau Voorlichting.

Als woordvoerder maakte hij vele kleine, maar ook grote zaken en calamiteiten mee. Triest dieptepunt was de dood van kraker Hans Kok in een Amsterdamse politiecel. Woordvoering over liquidatie Klaas Bruinsma, ontsnapping van overvaller Stanley H, (nb. inmiddels ook geliquideerd.) liquidatie en begrafenis van Sam Klepper, ontvoeringszaken o.a. van Gijs van Dam (nb. inmiddels geliquideerd), diverse geruchtmakende afrekeningen, schietpartijen en oprollen van diverse criminele organisaties zoals de RARA organisatie, de IRT affaire, KRO hoofdenaffaire, vele krakersrellen en demonstraties. En de uitermate trieste gebeurtenis; neerstorten El Al vrachtvliegtuig op de Bijlmer.

Maar ook de grote Eurotop in Amsterdam, het Europees kampioenschap voetbal en de vele successen en dieptepunten van Ajax, zoal Europacup overwinningen, maar ook het zogenaamde staafincident in de Meer in de wedstrijd tegen Austria Wien, waardoor Ajax tijdelijk niet meer mocht deelnemen aan het Europacupavontuur.

Als hoofdcommunicatie was hij eindverantwoordelijke voor de totale communicatie; intern en extern. Hij was niet alleen woordvoerder van het korps, maar ook van de korpsleiding en korpschef; Jaap Valken, Erik Nordholt, Jelle Kuiper.

Interne communicatie was en is voor hem de basis van elke communicatie. Vandaar dat er elke werkdag een dagelijks korpsbericht werd uitgegeven, waarin politiemensen van hoog tot laag open met elkaar konden communiceren.

Volgde diverse communicatiecursussen. Gaf en geeft door het hele land lezingen en mediatrainingen. Was te zien in veel tv programma's, ook in spelprogramma's. Op die spelprogramma's kwam wat kritiek op. Overigens niet van de zijde van het Amsterdamse korps of van de korpsleiding. Verhalen dat hij daarom bij de politie vertrok, zijn onjuist en uit de lucht gegrepen.

Op 31 december 2000 beëindigde hij zijn loopbaan bij het politiekorps Amsterdam-Amstelland als hoofdinspecteur van politie. Een jaar later behaagde het de Koningin hem te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Hij is ambassadeur van een echte vrijwilligersorganisatie, Europa Kinderhulp en steunt indien nodig de stichting Dorcas in Andijk, een organisatie die mensen helpt en ondersteunt in de 3e wereld. Twee uitstekende organisaties.

Nu geeft hij mediatrainingen, media-adviezen en communicatietrainingen en presentatietrainingen. Houdt lezingen, dagvoorzitterschappen en leidt congressen. Televisiewerk is gewoon doorgegaan. Op de regionale televisie TV Flevoland had hij eigen programma's, zoals de 12e provincie, de mediator en de ambassadeur. Bij SBS 6 actienieuws gaf hij 3 keer in de week commentaar op de wereld van politie, justitie en rechterlijke macht. Regelmatig wordt hij nog gevraagd op tv commentaar te geven.

Hij presenteert nu het regionaal opsporingsprogramma Bureau Flevoland op de regionale TV Omroep Flevoland. Elke dinsdagochtend houdt hij een radiopraatje op de regionale radio Omroep Flevoland over politie, justitie en rechterlijke macht. Twittert @wiltingklaas en zit en schrijft regelmatig op facebook. Wat hij vooral doet zijn mooie klussen, maar bovenal genieten van het leven.